Monday, October 18, 2010

man in black

hi..lame dah x update..
sebab? masa dan cerita x de pon utk dikongsi..
kali ni ada..suspen sket..so
relax..seat back and enjoy..

EPISOD 1 (sblm kejadian)
cerita nya begini..
di suatu petang..saat balik kerja didepan pagar rumah,
posmen hadir tanpa menghon dan menjerit "posto..posto.."
aku berjalan lemah ke arah peti surat..
sekeping envelop putih dan agak tebal tertera nama aku..
"ni mesti catalog jual2 barang ni"kata aku dlm hati x excited langsung

saat meletakkan barang2 diatas meja..
baru ku sedar..tercop besar 'urusan seri paduka baginda'
"apekah ini??"soal aku dlm ati..
aku ada buat jenayah kolar putih ke? aku x byr pnjmn ptptn ke?

aku pon bukak bg menyelesikan segala kekusutan dihati..
didlm nya terdapat sebuah peta lokasi, surat peringatan bewarna merah, borang jamin diri dan borang profil peribadi..

disebuah tempat yg dirahsiAkan dan berlokasi di kuala kubu baru..
aku dikehendaki hadir jam 8 pg tanpa kompromi..
tujuan kehadiran selama 3hari itu sebagai mengikuti Pusat Penilaian Individu..

cemas, tertanya2 dan risau...
apakah yg ditawarkan pd aku sebenarnya..

di dalam surat tu, aku akn dinilai selama 3 hari..
secara fizikal dan mental bg mencari individu yg layak utk mengisi 38 kekosongan.

kerja yg ditawarkan sgt unik..
jika kt berhadapan dgn musuh negara, pastinya ada askar mnjadi frontline
jika kt berhadapan dgn jenayah dlm negara, polis yg serba biru sedia menegak keselamatan..
tp bila kt berhadapan dgn ketentuan Ilahi, serangan alien dari planet lain, musibah dan bencana..
siapakah yg akn menyelamatkan rakyat malaysia??
inilah die 45 org dari seluruh pelusok negara yg memiliki pelbagai kepakaran masing2 dikumpul...
yg terbaik dikalangan terbaik akn menjadi the chosen one..

EPISOD 2 (hari kejadian)

aku cuti 2 hari minggu lps, kamis dan jumaat..
perjalan mengambil masa 5jam setengah dari jb ke kuala kubu ni..
tempatnya, indah..nyaman dan dikelilingi hutan..sesuai utk buat horror movie..
bermalam disebuah motel membawa salam perkenalan dgn seorg rakan baru yg juga akn mengikuti assessment yg sama..
kire x de la aku terkontang kanting sgt time dftr nnti..

selepas pendftran, ujian fizikal pertama dijalankan..
jika lulus..kami dibenarkan utk chek-in di asrama..

ketika ini..identiti kami dihapuskan buat sementara..
terputus dgn dunia luar..
tp aku smpt menghubungi puteriBaginda masai memberitahu yg aku berjaya
dan mengadu tercedera (ni nk bg die sedih2 sket)
mak aku x smpt pon dihubungi psl berada diluar negara..

sepertinya will smith berlakon dlm MIB, die diberi initial J(btol ke?x ingt a) sbg nama
kami sejumlah 45 org diberi no badan utk dipakai kemana2 sahaja selama 3 hari..
tiada nama yg diguna pakai, cuma no semata2..






eh, da penat la nk buat cerpen ni..
malas nk bg suspen pnjg sgt..
jom melompat ke kongklusi k..

sebagai penutup..
surat yg aku trima tu adalah surat drpd SPA dan
tmpt rahsia tu..sebenarnya..x rahsia pon..
cuma aku x ingt nama jln..tu yg aku ckp rahsia

aku ikuti interview ni adalah untuk jawatan....
---sila lihat gamba---


aku pemegang no 140...ni lah kejenya..BoMbA

2 comments:

☆ciK mOt☆ said...

owhhh abang bomba...
beh beh...
rumah terbakar panggil bomba...
bomba datang berlumba lumba...hahaha

sevunation said...

ada lg satu interview la nnti..

lps yg tu berjaya..

baru kalo uma tebakar leh call aku je..x yh nk tgk direktori utk cari balai bomba berdekatan..haha