Monday, September 13, 2010

mangkuk plastik

eh, korang penah ke jadi transporter?
ala2 mcm dlm movie, anta brg pki kete mewah tp dpt bayaran lumayan?

x penah eh? aku pon x penah..haha
tp kan..tiap kali raya...aku jd tukang anta makanan kat uma2 jiran pki mangkuk tingkat..
raya kali ni pon ada lg..

tp agaknya zaman da berubah..da pki mangkuk plastik..yg pki buang tu..
x de la org nk kene tuka2 mknn..dan x de la aku stuck kat satu2 uma tu lame2 tidak..

eh, dah la..aku x nk cite kisah di pagi raya time org lain dok besalam2..
aku pulak sebok2..bg salam nk anta mknn..

mmg tension je maknya dan besalam ngn bapaknye bile aku ada..
nk nangis trus x jadi..nk cite kesalahan2 yg dilakukan pon terbantut..
msti segan tu..aku lak sengih2 je tgk..
x pon..die takut aku rakam n masuk dlm utube..bg org gelak ramai2..

sebenarnya..nk bgtau ni..
korg penah ke pikir mangkuk plastik korang tu sesuai ke tidak masuk dlm microwave?
aku pon x penah..main sumbat je nk bg panas..


itulah yg terjadi ari ni..
kesian mak aku bekal kan makan dlm mangkuk plastik..
tetibe mcm da terosak die punya bekas aku kerjakan..
eh silap, bkn salah aku..salah oven kat opis ni..ehee

tp, oleh kerana aku kena kerja ari ni..aku tabah..
makan je bekal tu dlm keadaan sakit ati..

korg tau x, setiap mangkuk plastik tu ada no?
kdg2 berlainan antara 1-7..

aku pn baru perasan bile chek..segala plastic container kat opis ni..
satu kajian telah dibuat berkaitan no itu beberapa minit yg lalu..
hasilnya adalah...

Know the code. Look on the bottom of your plastic to find the recycling symbol (a number between 1 and 7 enclosed in a triangle of arrows). The code indicates the type of plastic you are using and can give you important clues about safety. "We generally say 1, 2, 4 and 5 are considered to be the safest," says Sonya Lunder, senior analyst at the Environmental Working Group. Try to avoid using plastics with 3 or 6, as these leach chemicals that may be harmful. Number 7 is an "other" category that includes BPA-containing plastics called polycarbonates. These plastics, which you should avoid, will have the letters PC printed underneath the 7.

ni sumbernya http://health.yahoo.net/articles/womens-health/plastic-container-safe

tu jek aku nk bg tau ari ni..

hati2 bile nk panaskan sesuatu dlm oven gune plastik..

adios

6 comments:

Muhammad Zaki Mostapa said...

HuhUHU
post yang menarik..
kamu biar betul?!
boleh ke panaskan pinggan plastik dalam oven?

erm.. mengenai transporter tuh.
aku pun pernah juga...
tapi aku tak suka..
payah juga ingin memanggil jiran nih..

terkadang sakit tekak aku menjerit
'assalmualaikum"
berkali-kali aku terjerit-jerit

sudah macam tak siuman
nasib baik akhirnya keluar juga..

hehhe

sevunation said...

bole2..try la..x rosak punya..hehe

kdg2 jiran tgh bz..x pon..
diorg takut nk bukak pintu..psl malas nk layan..mungkin ingt bdak2 dtg nk beraya.ehee

BalqisShafiqa said...

selamat hari raya, cik span.
Budaya hantar makanan semakin kurang sekarang ni.

sevunation said...

slmt ari raye..
a'a la..mmg pn..
sume pon da bz hal masing2..uhuhu

Muhammad Zaki Mostapa said...

ha!! mungkin juga...

hamzah ian said...

gua hantar mknn tapi takde blsn.. sob2..

mmg tak harap balasan sbb jiran tu bujang laki.. hahahaha