Monday, January 17, 2011

Interlok by Abdullah Hussain



novel yg dipolitik kan..
aku x penah dgr pon name novel ni sebelumnya..
atau mungkin x penah pon bekecimpung dlm dunia pernovelan..

time aku mule2 bace novel ialah tahun 2001
time pertama kali diperkenalkan novel menjadi sebahagian daripada bahasa melayu disekolah..
time tu aku tingkatan 4..
dan time tu juga aku dilempang dgn dahsyatnya oleh seorg guru yg juga juruhebah radio smbilan kerana x bwk novel tersebut kesekolah..

pd masa itu juga, ramai je org x bwk..tp aku juga dipilih menjadi the chosen one..
mungkin dalam konteks situasi tersebut..not so lucky..

pd ketika aku ditampar..aku terfikir, kenapa org lain boleh duduk senang lenang..
cikgu x de pon menampar muka2 lain..
dan jwpn plg relevan saat itu ialah kerana..
aku paling mudah dan cepat dicapai dgn tangan seorg guru..

seminggu kemudian, aku dpt offer kesekolah lain..
aku pon dgn hati terbuka berpindah..

semasa disekolah baru,
aku mengambil strategi duduk paling blkg kat kelas supaya sukar dicapai oleh tangan seorang guru..
dgn smgt baru memasuki sekolah yg x berasrama penuh ini..
aku berazam hendak sentiasa membawa novel tingkatan empat sentiasa dan membacanya sehingga habis.

tp syg..
sume tu x kesampaian psl buku aku hilang entah kemana..
nk mengadu pd ibu,confirm aku kena marah sbb cuai..
aku skali lagi perlu berfikir secara kritis dan kreatif utk strategi mengelak..
lalu aku pon mengambil keputusan membeli sinopsis novel keluaran fajar bakti..
sejak dari hari itu, novel org lain tebal..
aku punya nipis dan ceria dgn warna2 yg menarik..

selama setahun itu, cikgu x penah perasan buku aku pelik dr org lain..
ini sume sebab die x penah singah ketempat duduk aku kerana jarak memisahkan kami.

eh, aku nk cite sinopsis interlok terjadi cite pengalaman sndiri lak..
ok la..sila beli novel interlok utk mengetahui kenapa ia begitu kontroversi

2 comments:

ciK mOt ©™ said...

en zul...kompem ek kapal terbang dah mendarat???

sevunation said...

ehee..dah2..time kasih byk2