Friday, July 9, 2010

murung

seceria mana org tu, msti ada masa yg akn jd sdeh.
kdg2 salah faham siket pon leh jd sedeh..

agak2 nabi kt yg moralnya tinggi,penuh dgn mukjizat dan seorg yg positif penah ke rasa down dgn bebanan dakwah yg dipikulnya?

ada a 3 peristiwa ni..btol2 buat kan rasulullah down..

baginda kan jenis syg pd keluarganya..bile kaum Quraisy pulaukan keluarga bani hashim, baginda x leh nk bantu..kaum Quraisy ni x nk dtg ble kluarga bani hashim buat majlis kawin, x nk bejual beli dan x nk bergaul dan berborak2..perkara ni belanjutan smpi 3thn mcm tu.

lps tu lak, bapa saudara baginda lak wafat iaitu abu thalib..bapa saudara ni la yg byk menjaga dan menyokong perjuangan rasulullah..dia la yg janji yg x de org akn usik baginda selagi die hidup..kire abu thalib ni protect baginda a..

x abis sdeh lagi..isteri baginda lak wafat..siti khadijah ni isteri yg paling die syg..

lps dah down tu, Allah mengajak baginda melalui peristiwa isra dan mi'raj.
Isra' adalah peristiwa diperjalankannya Nabi Saw.
dari Masjidil Haram ke Masjidil Aqsa sedangkan mi'raj merupakan peristiwa dinaikannya Nabi Saw.
dari Masjidil Aqsa ke Sidratul Muntaha.
Peristiwa Isra Miraj ini mengajarkan banyak hal kepada Nabi Saw.
Dalam perjalanan isra' ia melihat negeri yang diberkahi Allah Swt.
kerana di dalamnya pernah diutus para Rasul.
Sedangkan dalam perjalanan mi'raj ia melihat tanda-tanda kebesaran Allah Swt.

Pada saat itu Nabi Saw. bole bezakan posisi Tuhan dan alam (manusia).
Tuhan adalah sumber kebahagiaan,
sementara alam sumber kesusahan dan kesengsaraan.
Oleh itu menggantungkan semua harapan dan keinginan kepada-Nya akan mendatangkan kebahagiaan yang hakiki.
Sebaliknya menggangtungkan semua harapan dan keinginan kepada alam akan mendatangkan kesengsaraan.

panjang sgt ni, ringkas kan je la k..
motif die, kalo kt perlu kan sesuatu, kt berdoa..

bgaimana Allah pujuk nabi dgn peristiwa Isra Mi'raj..
aku pon nk pujuk puteri bagindaMasai..
'awk, ari ni..kt beli tepon baru eh..leh berborak2 ngn awk'


p/s peristiwa isra Mi'raj tu esok..
sunat tau kalo berpuasa..

5 comments:

puteribagindamasai said...

janji tau..kalo x..xmo kawan!

SuriaSyafiqahMohdDin said...

puasa puasa !
puasa ganti pon blom habes ade ati aku nak puase sunat..hahaaaahaaa

suhaisweet said...

Visiting here friend, cool blog n n3..nice..Very special brought for u.. Check it out!

sevunation said...

suria
eh, g a ganti..da nk puasa balik dah ni..

suhaisweet
tq man..i'll check later

.:iz-AnN a.k.a cOmOt:. said...

aik...bila puteri baginda masai bersuara, naper ko tak reply komen dia ek...ke ko yang reply sendiri tu...hahahah